Högtidssammanträdet 2017 2017-01-21

Årets stora händelse på Göteborgs Tandläkare Sällskap är dess högtidssammanträde. Det var för 124 år sedan som GTS bildades den 19 januari 1893 och i år 2017 högtidlighölls denna dag den 21 januari.

                         

Efter en välkomstdrink med tilltugg välkomnade GTS´s ordförande Bengt Hasseus 55 gäster som kommit för att fira denna dag. Förutom 4 hedersledamöter i GTS var även Göteborgs läkarsällskaps ordförande Kerstin Landin närvarande.

Efter sekreteraren Emina Cirgic´s trevliga årsrapport följde ett fyllnadsval till den vakanta posten som skattmästare och Josefin Svensson godkändes till denna viktiga position inom Sällskapet.

     Därefter följde utdelning av stipendier från GTS olika fonder.

     Kvällens sponsor W&H tog sedan podiet i besittning. Andreas Rosberg, produktspecialist inom företaget, berättade om vinkelstycken med LED belysning, autoklaver, pulverpolerare och scalers samt om Sendoline, ett system med filar och vinkelstycken för maskinell endodontisk rensning.

   Ordföranden överlämnade 2016 års Elanderpris till professor Lars Sennerby som tackade för den stora äran att nu få tillhöra gruppen av tidigare välkända Elanderpristagare. I sin prisföreläsning gav han en kort tillbakablick på sin odontologiska bana alltifrån starten 1981 med anatomi på termin 1 till doktorsavhandlingen 10 år senare. 1993 blev Lars lektor och år 2000 befodrad till professor. 1986 började han som tandläkare i Särö och kom 3 år senare till Brånemarkkliniken. Numera är Lars knuten till kirurgiavdelningen men arbetar 1 vecka i månaden i Italien med klinik och forskning på patienter. Hans forskningsinriktning har utgjorts av både experimentell och klinisk forskning och då i samklang med industriföretag. De områden han har ägnat sig åt har varit 1) inläkning – osseointegration, 2) stabilitet av implantat, 3) kliniska tekniker såsom direktbelastning och benaugmentation samt 4) produktkontroller med uppföljningar och långtidseffekter. Bland annat har han studerat hur ökad ytråhet på implantatskruven har lett till ökad beninväxt mot implantatytan, så kallad ”contact osteogenes”. Långtidsstudier har visat att nyare typer av implantat ger färre misslyckanden. Ett spännande område som Lars har bearbetat har varit extraktion och samtidig insättning av implantatet. Ett annat område som berördes var stora sinusar med lite ben för implantatskruvarna. Detta kunde lösas dels med bensubstitut som infördes men också med en teknik där sinusslemhinna lyftes och bildade en hålighet runt skruven. Denna hålighet fylldes med tiden med inväxt av benceller och därmed med nytt ben som omslöt implantatskruven.

   Ordföranden tackade för det intressanta föredraget och inbjöd alla till festvåningen en trappa ned. Till bords startade vi med en härlig blåmusselsoppa med västerbottencreme och löjrom  följt av huvudrätten bestående av en  perfekt tillagad torskrygg med mandelpotatis, betor, pepparrot och dill. Till detta en gott vitt Chardonnayvin. Till desserten bestående av chokoladpuck med färska jordgubbar serverades ett moscatelvin. Köksmästaren Frida med 3 medhjälpare erhöll en ros och stående applåder för den härliga middagen. Musikunderhållning och dans följde innan vi alla lämnade GTS med fina minnen från denna kväll.

(referat och foton: CG Emilson)