Allmänt möte 15 mars, 2017 2017-03-15

Det allmänna mötet den 15 mars 2017 lockade många medlemmar. Föreläsningssalen var helt fullsatt då ordföranden Bengt Hasseus hälsade alla välkomna. Efter information om aktuella ärenden på GTS intog kvällens företagssponsor Clinicland scenen och Falk Andersson berättade vad de gjorde.

   Clinicland är en handelsplatform som tandvårdskliniker kan köpa sina förbrukningsmaterial från. De tillhandhåller ett specialsortiment med över 700 unika varumärken. De har byggt upp ett globalt nätverk av leverantörer och kan på så sätt få ned inköpskostnaden för kliniken.

Kvällens fördrag gick i vinets tecken. Ulf Wagner, som driver restaurang Sjömagasinet, berättade om Sydafrikanska viner,


  ett intresse som ligger honom varmt om hjärtat. Sydafrika är det nionde största vinlandet i världen och producerade 2012 10 miljoner hektoliter det året. Vinodlingen är koncentrerad till Western Cap i sydvästra delen av landet där det finns ett behagligt Medelhavsklimat. Vinodlingen i Sydafrika startade den 2 februari 1659 då den första pressningen av vindruvor skedde. Ulf berättade att det finns ca 4-500 olika druvsorter, men 30-40 sorter står för 95% av all produktion. Idag har landet många unga vinstockar och ca 40% av dem är yngre än 10 år. Dessutom odlar man idag mer blå druvor (53%) än gröna vilket innebär att man har gått till att producera mer rött än vitt vin. Sydafrikas egen druvsort är Pinotage, en druva som togs fram 1924. Annars är Chenin blanc och Cabernet Sauvignon de vanligaste druvsorterna som odlas. Även jordmånen spelar en stor roll för vinodlingen och odling sker på både sandstens- eller granitbaserade jordar. I Stellenboschområdet odlas druvorna på skifferjord.

Efter föredraget gick vi ned till restaurangen där Frida och medhjälpare hade dukat upp för vinprovning.

     

På varje plats stod 5 glas, nämligen ett glas vitt vin (Chenin blanc Bellingham) och 4 glas rött vin (Fleur de Cap, Meerlust, Jacobsdal och Wagners vin).

       

Efter att vi hade smakat på vinerna och diskuterat våra omdömen kunde Ulf Wagner tala om vad vi hade i glasen. Därefter serverades vi en härlig kötträtt med efterföljande chokladkaka.
(referat & foto: CG Emilson)