Allmänt möte 9 dec, 2014 2014-12-09


Det allmänna mötet den 9 december, 2014 lockade rekord vad gäller antalet besökande. 

Vi var maximala antalet 100 personer på plats för att delta i mötet, lyssna på föreläsningar och sedan avnjuta GTS julbord. Allra mest lockade kanske författaren Björn Ranelid.

Kvällen började med glöggmingel, därefter var det mötesförhandlingar. Ordförande Anna Bogren berättade om de senaste och kommande aktiviteterna på GTS, nya medlemmar valdes in och vi fastställde att årsavgiften för nästa år förblir densamma som den har varit i år. Vice kassaförvaltare Birger Rockler redovisade 2015 års budget som godkändes av mötesdeltagarna. Efter det redovisade Niklas Häggström från valnämnden deras förslag för poster för nästa års styrelser. Deras förslag godkändes. Därefter redovisade docent Ted Lundgren från stipendienämnden vilka som har tilldelats stipendier ur GTS fonder.

Nästa punkt på dagordningen var årets Elanderpristagare. Stipendienämnden kommer med förslag till styrelsen som i år beslutade att Elanderpriset ska gå till professor Gunilla Klingberg. Hon kommer vid högtidssammanträdet den 17 januari att bjuda på en föreläsning och ta emot priset. Motiveringen löd: ”Professor Gunilla Klingberg är en känd och respekterad Göteborgsprofil som under en följd av år varit forskningsaktiv inom ämnet pedodonti och gjort sig känd som en forskare av rang. Med ett stort antal forskningspublikationer har hon lyft sitt forskningsområde och driver på kunskapsutvecklingen inom sin disciplin. Mycket är gjort, mycket är på gång och mycket förväntas komma framöver. Till detta kommer professor Gunilla Klingbergs uppmärksammade arbete som ordförande i Tandläkarförbundet. Göteborgs Tandläkare-Sällskap är stolt över att ha haft en av sina medlemmar på denna post där hennes insyn i både den kliniska världen och forskarvärlden kommit väl till pass.”

Ted Lundgren från stipendienämnden

Sista punkten på dagens möte var att besluta om att utse två ny hedersledamöter efter inkomna förslag till styrelsen. Senast det hände var för 15 år sedan.  Personerna det gällde var Birger Rockler och Kjell Ludvigsson. De här två herrarna har under mer än 30 år arbetat för GTS i olika befattningar (se deras c.v. under senaste nytt). Nytt för i år är att hedersledamöterna får en GTS-nål i guld. Även tidigare hedersledamöter kommer att tilldelas dessa på gåsmiddagen 2015.

Mötet var denna dag sponsrat av Dentsply Implants. Lena Sandberg bjöd på en presentation av deras implantatsystem. De har gjort om sitt system med nya färgkodningar och hon berättade att ”ALLT är förändrat, men INGET är nytt!” Det nya systemet är väldigt enkelt att överskåda med samma färgkodningar genom hela kedjan med tandläkare och tandtekniker.

Efter mötesförhandlingarna fick vi höra på två intressanta föreläsningar. Först ut var GTS stipendiat tandläkare Anette Wennström, som forskar på deltid och övriga tiden arbetar som tandläkare i Folktandvården Kortedala. Hon är involverad i ”The Prospective Population Study of Women in Gothenburg, Sweden”, även kallad ”kvinnostudien”. Det är en kombinerad medicinsk, psykiatrisk och odontologisk undersökning där man följt kvinnor sedan 1968 och vid vissa intervall går in och extraherar data. Anette har hand om den odontologiska delen nu.

Efter Anette var det dags för dagens dragplåster författaren och Augustpristagaren Björn Ranelid. Han började sitt föredrag med att bjuda in människor som han respekterar och pratade om dem. Bland de utvalda fanns bl.a. årets nobelfredspristagare Malala Yousafzai, Microsoft-VD:n Bill Gates och fysikern Stephen Hawking. Sedan gick det på i ett rasande tempo och orden flög ut ur munnen på kanske Sveriges mest vältalige man då han flög igenom många intressanta ämnen. Han pratade om sin uppväxt och hur han blivit mobbad i unga år och han tog också upp sitt välkända öppna brev som han skrev till Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson om främlingsfientlighet. Han önskade att människor inte ser nackdelar med invandrare utan istället hur de kan berika och utveckla ett samhälle. En del kängor till diverse kollegor inom författarbranschen gavs naturligtvis också och om hur media nuförtiden är mer är intresserad av vilken tatuering han har eller att han har krockat med bilen än om hans böcker. Nere i salongen kunde man köpa hans böcker till kraftigt reducerat pris och få dem signerade. Björn stannade sedan under hela kvällen.

Efter det fullspäckade mötet gick vi ner till restaurangen där det bjöds på julbord med dryck. Innan vi fick maten bjöds det på en överraskning i form av ett luciatåg bestående av bl.a. ordförande Anna Bogren, den odontologiska studentkören ”Tandhalsarna” och Peter i köket. Det bjöds på fin stämsång och en omskriven Staffansång med odontologiskt tema. Under julbordet underhöll sedan ”the Tänder-men” som består av tre kollegor. De bjöd på härliga låtar och ett glatt humör.
Det blev en härlig kväll på GTS med rekord i antalet deltagare och det härliga GTS-året 2014 avslutades i stor stil. Väl mött 2015!

Reportage av Henrik Hjelte