Allmänt möte 17 febr, 2015 2015-02-17

Den 17 februari bjöds det in till allmänt möte på GTS

Återigen blev det fullt hus

När medlemmarna anlände möttes de av mingelmusik från GTS flygel av Claes-Göran Emilson. Ordföranden Anna Bogren välkomnade oss sedan till en  oförglömlig kväll i champagnens tecken. Anna började med att berätta om alla trevliga aktiviteter vi hade på GTS under 2014 för att sedan presentera vårens program och något av det som kommer att hända under hösten.

Efter att ha valt in nya medlemmar var det dags för Camilla Månbladh från kvällens sponsor Unident att berätta om företaget och dess produkter. Idag tillhandahåller företaget och säljer produkter från ett stort antal leverantörer såsom förbrukningsmaterial, röntgen och även utrustning för digitala avtryck av tänder. Camilla presenterade ett nytt tandisoleringssystem, Isolite, som ger kontroll av den orala miljön vid arbete i munnen. Med hjälp av specialmunstycken kan en isolering av två kvadranter erhållas som  skyddar tunga, kind, och luftvägar samt minskar kontamination av saliv och vätska och ger en förbättrad sikt vid arbete. Camilla berättade även att företaget f.n bygger ett showrum för sina produkter i Falkenberg.

Kvällens forskningspresentation hölls av tandläkare Lisa Svensson, avdelningen för odontologisk psykologi och hälsa på Odontologen. I sitt avhandlingsarbete studerar Lisa vuxna patienter med svår tandvårdsrädsla för att se hur detta kan påverka livskvalitet och oralt status. Tanken är att resultaten skall kunna leda fram till mer effektiva behandlingar av dessa patienter. Det saknas nationella data över prevalensen av tandvårdsrädsla. Den senaste gjordes 1962 i vårt land. De data som nu samlats in jämförs med data från 1962. Dagens siffror visar att 81% ej har problem med tandvårdsrädsla medan 4,7% uppger svår rädsla. I denna sistnämnda grupp återfinns flest kvinnor.

Därefter intog vinexperten Kenneth Svensson scenen och berättade på ett fascinerade sätt om champagne. Han har arbetat inom Systembolaget i många år bl.a som utbildare i dryckesprovningar, utformat kurser och undervisat systembolagspersonalen i mat- och dryckeskombinationer. Han har vidare samarbetat med mästerkockar och erhållit utmärkelsen ”higher Certificate Examination”, Wine & Spirit Education i London. Undervisar numera även på Institutionen för Geovetenskap vid Göteborgs universitet.

Champagne, denna utsökta dryck för finsmakare, produceras endast från ett begränsat område i Frankrike och är namnskyddat. Den är även enligt Kenneth den svåraste alkoholhaltiga dryck som man kan göra. En siffra som vi skulle lägga på minnet var 10,4°C, vilket var medeltemperaturen i området och idealiskt för vindruvorna. Andra fördelar i champagnedistriktet var jordmånen som hade en hög halt av kalk och krita som kunde ligga i 350 meter tjocka sammanpressade lager. Detta hade gjort att man tidigare grävt sig ned och tagit fram stora kalkstensblock för att använda till byggnader. Under jorden ser det därför ut som en Schweizerost med fullt av gångar idealiska för förvaring av flaskor. I området finns idag ca 300 olika champagnehus. De flesta stora husen kan inte själva producera tillräckligt med vinmust utan de får köpa in från intilliggande områden i chamapnedistriktet. I framställningen av champagne används 3 druvsorter: Pinot noir, Mennier och Chardonnay, ungefär en tredjedel av varje. Varför champagne är så dyr att köpa beror bl.a på att all skörd sker för hand. Druvorna skördas unga för att ge mycket syra. Ur 4000 kg druvor erhålles i den första pressningen 2050 liter must. Därefter sker en andra pressning som ger 500 liter. Musten från den första och andra pressningen får inte blandas ihop utan förvara i olika kärl. Exempelvis använder Moet & Chandon 144 odlingslotter och behöver därför 288 olika förvaringskärl. Kenneth Svensson berättade vidare om framställningen från must till färdig flaska och nämnde bl.a att ungefär 47 miljoner bubblor finns i en flaska. Tre år var lagom tid för lagring, kanske upp till 5 år för en standardchampagne. Däremot kan prestigechampagne ligga lagrad väldigt länge.  Lagerreserven i champagnedistriktet var 1,4 miljarder flaskor.

Därefter var det dags att gå ned till matsalen där 270 glas var framdukade med champagne. Varje deltagare fick i uppgift att med sina 3 glas med olika sorter (Palmer & Co, Billecart-Salmon och André Clouet) undersöka utseendet, doften och smaken för att komma fram till vilken sort som var var mest tilltalande. Stämningen i salen steg snabbt till ett öronbedövande härligt sorl.

När vinprovningen var klar fick vi alla en läcker tallrik med räkor, musslor, lax och paté samt ytterligare ett glas med champagne. Glada i hågen ville många av gästerna att Kenneth skulle återkomma för en ny kväll i champagnens tecken.