Allmänt möte 9 dec, 2015 2015-12-09

Strålande avslutning på GTS säsongen

Konferenslokalen var helt fullsatt och många stod på väntelistan när ordföranden Anna Bogren hälsade alla välkomna till årets sista allmänna möte den 9 december 2015.

Anna visade bilder och berättade om alla trevliga möten som varit på GTS under året. Hon tackade och berömde Frida och Peter för deras fina insatser med restaurangen.

 

 

 

 

 

 

 

Kassaförvaltare Birger Rockler rapporterade om den ekonomiska situationen för GTS och framhöll att den ser ljus ut för 2016. Efter inval av nya medlemmar och val av styrelse och olika funktionärer presenterades årets Elanderpristagare Bertil Friberg, docent på Brånemarkkliniken.

   

Kvällens sponsor var pharmaföretaget Meda. Ingela Ohlsson talade om munvårdande produkter som hjälper mot dålig andedräkt (halitosis). Detta är ett problem för många och som är ett bortglömt socialt handikapp. Dålig andedräkt bildas av vissa bakterier i munhålan som frigör olika svavelföreningar. Ett ämne som kan neutralisera de illaluktande svavelgaserna är zinksalter ofta i kombination med ett bakteriedödande medel. Ett sådant medel är SB12.

   

Därefter var det GTS stipendiat Maisa Wallman-Rydén som berättade om dentala ”coping” strategier i relation till tandvårdsrädsla, en av våra vanligaste rädslor. ”Coping” är en psykologisk term som beskriver en persons förmåga att hantera stressfyllda och känslomässigt krävande situationer. Från 358 insamlade enkäter på Odontologen utvärderar Maisa hur patienterna (medelålder 56-58 år) med en hög grad av tandvårdsrädsla klarar av sina besvär. En vanlig och troligtvis viktig ”coping” strategi var att ha ett optimistiskt tänkande.

   

Kvällen höjdpunkt var Carl Jan Granqvist som är född 1946 i Örebro och är en svensk krögare, vinkännare, TV-profil och professor emeritus i matkonst vid Norsk hotellhøgskole i Stavanger. Han intog scenen och gav en inspirerande och humorfylld föreläsning om munhålans potential för lusta och äckel. Han sade att det var fantastiskt att få komma en mellandag som denna till GTS eftersom den 8 december var det 389 år sedan drottning Kristina föddes och den 10 december är det Nobeldagen och stora festligheter i Stockholm där 1300 gäster äter och 400 miljoner tittar på.

Carl Jan berättade att han studerade  konsthistoria och etnologi vid Stockholms universitet 1967–1968 och fick sin yrkesutbildning på restaurangskolan i Örebro 1969-70 samt internutbildningar på Operakällaren (1970–1972) och Vin- & Spritcentralen (1972). Han ville bli krögare och 1972 övertog han vid 25 års ålder Grythyttans gästgivaregård i Bergslagen som källarmästare. Dit bjöd han in sina vänner från studieåren i Stockholm till härliga fester i lustans tecken. Han blev pionjär i Sverige för den franska saperemetoden, som innebär att man vid kompositionen av en måltid utöver smaksinnet även tar hänsyn till gästens alla andra sinnen. Han ansvarade för att bygga upp Restauranghögskolan i Grythyttan och hjälpte till att bygga upp Måltidens hus, som är en byggnad som ursprungligen användes vid världsutställningen i Sevilla 1992. Under 80-talet höll han ”Cordon bleu” kurser på Grythyttan under en vecka på somrarna dit många prominenta som matälskande gäster kom för att låta sig inspireras av mat, vin och det goda livet. Han framhöll att champagne var en gudomlig dryck när den än intogs på dygnet. Vidare berättade han att drottning Victoria i England gillade champagnens bubbel och var den som gjorde champagnedrickandet populärt inom hovet. Den engelska aristokratin följde efter och spred därefter seden till alla sina kolonier. Carl Jan åker tåg när han reser. Han beställer då alltid en bestämd sittplats i första klass med ansiktet i färdriktningen och kunde inte förstå att någon resenär kunde resa sittande baklänges i första klass. Carl Jan var pionjär och drivande kraft när ett akademiskt träningsprogram startade 1992 vid universitetet i Örebro i ämnet kulinarisk matkonst och måltidsvetenskap. Sedan dess har mer än 3000 studenter gått utbildning till kock, servitör och sommelier. Carl Jan berättade att ordet sommelier då var ett nytt ord som nästan ingen hade hört. På Campus Grythyttan har flera av restaurang- och hotellbranschens främsta svenska företrädare gått och blivit inspirerade. Efter föreläsningen fick han varma applåder. Han hade med sig ett antal exemplar av sin bok ”Carl Jans Klassiker” som han sålde och signerade.

       

Mätta med Carl Jans fabulerande om måltidens estetiska gestaltning gick vi med våra sinnen för att få fler minnen ner till restaurangen där ett dignande julbord väntade på oss i biblioteket. Anna passade på att tacka Frida och Peter för det härliga julbordet.

            

Lucia med uppvaktning sjöng för oss bl.a följande Staffanvisa med odontologisk anknytning:

Staffan är en stor bruxist, han ligger i familjetvist,  Femte tanden apelgrå, den tränar Staffan kronprep på. Staffan han har fått pulpit, annars kommer man ej hit. Staffan får en helkeram, den framställs genom CAD och CAM. Staffans åtta den skall ut, tuber fick ett snopet slut. Staffan tar ett OPG, bitewing orkar han ej med
Staffan fick ett implantat, nu skall han tugga julemat. Framtiden syns enbart ljuv med nya tänder på en skruv. Men denna behandling blev en nit ty Staffan fick periimplantit. Men tänderna skall gnistra och skina, gossar låt oss putsa på dina. En gång blott om året så till tandläkaren vi gå.

(vid pennan: CG Emilson)