Gåsfesten 11 nov, 2017 2017-11-13

Gåsfesten den 11 november 2017

Gåsfesten på GTS firades traditionsenligt lördagen den 11 november, dagen efter Mårtensafton enligt almanackan. Ordföranden Bengt Hasséus hälsade alla välkomna och han berättade bl.a att ljudisolerande plattor har satts upp i taket i festvåningen. Förhoppningsvis kommer detta att märkbart dämpa ekot i salen under kvällens gåsfest.

           Kvällens sponsor var Unident. Robert Lenhov från företaget berättade om digital avtryckstagning. Han visade mycket illustrativt hur han med en digitalkamera kunde scanna en kvadrant på sig själv. Bilden som framträdde på datorn var mycket skarp och denna kan sedan skickas till en tandtekniker över nätet.

    Peter Loguin var kvällens föreläsare och berättade hur det är ”framför och bakom kulisserna i ett operahus nära dig”. Peter Loguin är bassångare och utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm och Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Han har arbetat som operasolist i snart trettio år. Han började arbeta 1988 på Stora teatern i Göteborg och har därefter mest sjungit på Göteborgsoperan sedan denna invigdes 1994. Han har spelat ett stort antal karaktärsroller inom opera, operett och musikal. Just nu har Peter ett flertal roller i musikalen ”The Phantom of the opera”, som drar stor publik här i Göteborg. 

    Han hade med sig sin gitarr och började med att sjunga en sång av Bellman. Han berättade att operan som konstform är intellektuell och samtidigt emotionell. Musiken vid nya uppsättningar ändrar man inte på men texten kan ändras. På frågan om alla föreställningar som ges av ett verk är lika bra kväll efter kväll svarande Peter ja på den frågan.

Därefter vandrade vi ner en våning till festsalen där borden var trevligt utplacerade i salen med sex gäster vid varje. Väl till bords serverades svartsoppa med krås, gåsen med tillbehör och som avlutning skånsk äppelkaka med vaniljsås. Därtill passande drycker.

     Vi blev även underhållna med en musikfrågetävling.

       

      

(foto o text, CG Emilson)