Inspirerande och lyckad start på GTS´s höstsäsong 2014-10-01

Över 70 medlemmar kom till GTS´s första allmänna höstmöte den 1 oktober, 2014.

Vi välkomnades av härlig musik av storbandet ”The Entertainmen”. Kvällen startade direkt med mötet. Ordföranden Anna Bogren berättade och visade bilder från vårfesten på GTS, på styrelsens arbetsmöte i Falkenberg och även många bilder från GTS/SENTS golftävling på Partille GK (se referat under senaste nytt). Hon inbjöd  medlemmarna till jazzkvällen den 3 oktober med Gilbert Holmström, till gåsfesten den 8 november med föreläsning av Tommy Lilja om Tycho Brahe  och till 9 december med författaren Björn Ranelid.

Karin Bäck, bettfysiolog, halvtidsdoktorand och mottagare av resestipendium av GTS, berättade om sin forskning som handlade om ”Orofacial pain in elderly”. Hon studerar om det finns ett samband mellan osteoporos och osteoartros. Båda tillstånden har koppling till ben och benvävnad och drabbar främst äldre kvinnor. Hon har undersökt med hjälp av OPG bentätheten i käkarna och även följt utvecklingen via OPG bakåt i tiden. Så här långt har inte något samband mellan osteoporos och osteoartros kunnat visas konstaterade hon avslutningsvis.

Kvällens sponsor var Sun Dental Labs som kort berättade om sin verksamhet.


Därefter intog Docent Elmir Omerović, forskare och kardiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset,  scenen och berättade om fenomentet ”brustet hjärta”. Detta är en ny hjärtsjukdom som nästan bara drabbar kvinnor. Brustet hjärta, ett poetiskt uttryck, är inte längre någon myt utan en hjärthändelse som liknar en hjärtinfarkt och som tycks utlösas av kraftig psykologisk stress. Stressen kan orsakas exempelvis av att en anhörig avlidit, ett inbrott eller olycklig kärlek. Syndromet uppmärksammades första gången i Japan 1990. Där kallas sjukdomen”Takotsubo”  som är namnet på ett kärl med smal hals som används för att fånga bläckfiskar i. Syndromet går även under namnen ”left ventricular ballonning” eller ”stressrelaterad kardiomyopati”. Första fallet i Göteborg uppdagades i februari 2005 hos en kvinna. Göteborg har sedan dess haft ca 400 diagnosticerade fall och har för närvarande 3-5 fall i månaden. I Sverige drabbas över 2000  personer årligen. Hjärtat brister egentligen inte utan det som händer är att vänster hjärtkammare formar sig som en ballong med smalt skaft. Då kan inte hjärtat pumpa ordentligt och resultatet blir allvarlig hjärtsvikt och andnöd. Hjärtats kranskärl är däremot helt normala. Forskarna är förbryllade över sjukdomen, vet inte tillräckligt om orsaken till sjukdomem och inte heller varför den drabbar kvinnor. Brustet hjärta behandlas på samma sätt som man behandlar ”vanlig” hjärtsvikt. De flesta fall visar efter 2-3 dagar till en vecka på självläkning, att de blir bra och att vänster kammares ballongform har gått tillbaka. I några fall, ca 4-5%, kan komplikationer tillstöta och leda till dödsfall.

Efter mötet bjöds vi på pankostekt rödspätta och till kaffet härliga muffins. Den 8 man starka livebandet ”The Entertainmen” med tandläkaren Jan Hvarfvén vid pianot fortsatte sedan med sin härliga musikaliska underhållning och bjöd på svängig, underhållande sång och musik och som vi alla kunde ha lyssnat länge på.