Gåsfesten, en härlig tradition på GTS 2014-11-08

Lördagen den 8 november, 2014 kunde ordföranden Anna Bogren välkomna  ovanligt många deltagare, över 60 gäster. 

Efter fördrinken samlades vi i konferenssalen där Anna i snabb takt avverkade de stående punkterna på programmet med bl.a en tillbakablick av vad som hänt sedan i maj månad och med inval av nya medlemmar. Två förslag till GTS hedersledamot hade inkommit, nämligen Kjell Ludvigsson och Birger Rockler. Deras gedigna insatser under många, många år i olika GTS funktioner är väl värda att hedra med ett hedersledamotskap. Kvällen sponsor var Rubicon Life Science som presenterade sitt företag.

Därefter berättade GTS stipendiat tandläkare Charlotte Andrén Andås om sina pågående forskningsprojekt som handlar om frisktandvården.

Mötet avslutades med en föreläsning av Tommy Lilja, arkeolog och boende på ön Ven. Han gav en mycket underhållande och levande berättelse om ”Livet på Hven” (Hven, dansk och äldre svensk stavning). Ön Ven, belägen i Öresund ca 4,5 km från den skånska västkusten, tillhör Landskrona kommun. Den har 361 permanenta invånare varav Tommy Lilja är en av dem. Ven är känd för den branta kusten Backafall. Ön har kallats ”Pärlan i Öresund” och är ett populärt turistmål, känd inte minst genom Gabriel Jönssons dikt ”Vid vakten”, som börjar med orden ”Flicka från Backafall….” och som är tonsatt av trubaduren Gunnar Turesson.

Tommy Lilja berättade vidare om den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe (1546-1601) som byggde sitt slott Uranienborg och 1584 sitt astronomiska observatorium Stjerneborg ungefär mitt på ön. Där gjorde han noggranna mätningar av stjärnors, planeters och kometers banor. Han lämnade ön 1596 och flyttade till Prag i Böhmen. År 1601 deltog  Tycho Brahe i ett gästabud. Efter festen insjuknade han och dog efter 11 dagar. Tommy Lilja deltog 2010 i återöppnandet av Tycho Brahes grav i Prag. Föreläsaren avslutade med att visa ett arkeologiskt fynd han hittat på Ven, nämligen delar av ett solur i sten (se bild ovan till höger).

Festen en våning ned i restaurangen startade som sig bör med svartsoppa, därefter gåsen med klassiska tillbehör och som avslutning skånsk äpplekaka, allt serverat med goda drycker som GTS köksmästare Peter satt ihop. Under middagen och senare till dansen underhöll jazzkvartetten ”Soft and Swing” med frontmusikern och tandläkaren Bo Holst på klarinett.